Praktisch

Praktische informatie

World Cleanup Day wordt weer een succes als veel verschillende leiders – zoals jij – lokale opruimacties organiseren! Wil je wel meehelpen, maar ben je niet zeker waar te beginnen? Dan is deze pagina helemaal voor jou!

Wat heb je nodig?

Een locatie

Bepaal een centrale locatie om je schoonmaakactie te starten. Houd rekening met een aantal zaken:

 • Drukke stadscentra worden meestal al schoongemaakt door de stad zelf. Probeer je te concentreren op gebieden die minder goed worden gedekt door de openbare diensten.
 • Denk aan plaatsen met natuur, zelfs al gaat het maar om wat struiken op een trottoir. Groen lijkt nu eenmaal afval aan te trekken …
 • Je kan er ook eens op uitgaan met je team om in kaart te brengen waar het afval zich bevindt. Probeer een paar gebieden uit en gebruik een app zoals WePlog of TrashOut om bij te houden.
 • Sommige gebieden zijn verboden terrein. Breng jezelf of je team niet in gevaar door schoon te maken op terreinen waar je eigenlijk niet mag komen.
 • Je kan ook contact opnemen met je lokale afvalintercommunale of het stadsbestuur om inspiratie te vinden voor goede locaties om schoon te maken.
Probeer ook eens de app WePlog: daarmee kan je zien waar anderen al hebben opgeruimd, en waar nog niet. Zeker ook interessant op de dag zelf, ingeval een andere groep ook mee doet aan World Cleanup Day, zodat je niet in elkaars vaarwater zit!

Gereedschap

Neem contact op met je lokale afvalintercommunale en de milieudienst van je stad. Ze zijn doorgaans erg behulpzaam voor het organiseren van cleanups! Als je gemeente of je intercommunale je niet kunnen verder helpen, kan je contact opnemen met Mooimakers.be.

Essentieel: handschoenen en vuilniszakken

 • Handschoenen.
  Twee opties:

  • Iedereen brengt hun eigen mee.
  • Jij zorgt er voor. Dat betekent niet noodzakelijk dat je ze moet betalen; je zou ze kunnen laten sponsoren door de gemeente, vuilnisophaler, Mooimakers.be of een andere organisatie.
 • Vuilniszakken.
  Licht je in bij je lokale afvalintercommunale of gemeente hoe je het afval kan verzamelen. Vaak hebben zij gratis afvalzakken voor opruimacties ter beschikking, maar dit is lokaal gebonden. Bespreek ook met hen wanneer en waar je de zakken kan achterlaten of naartoe kan brengen.

Optioneel: grijpers en fluo-vesten

 • Afvalgrijpers
  Er bestaan lange grijpers, maar kleine tools werken ook, zoals serveertangen!
 • Fluo vesten.
  Informeer bij je gemeente of die wettelijk verplicht zijn om tijdens de cleanup te gebruiken.

Extra fancy: gepersonaliseerde kleren en/of karren

Misschien kan je deze door lokale bedrijven laten sponsoren. Zichtbare, gepersonaliseerde dingen gebruiken kan een geweldige manier zijn om het bewustzijn te verhogen, vooral als je het World Cleanup Day logo en je eigen logo er op gebruikt!

 • Gepersonaliseerde t-shirts
 • Gepersonaliseerde fluo vesten
 • Karren
  Om meer afval te kunnen dragen. Je zal er veel vinden, geloof ons! Denk aan: kruiwagens, handkarren, duwkarren, bakfietsen, …

Een plaats om je vuilzakken te deponeren

Contacteer je lokale afvalintercommunale om een plaats te regelen waar je de vuilniszakken kan achterlaten, dicht bij de plaats waar je aan het opruimen bent. Je kunt de zakken immers niet eender waar achterlaten – maar je hoeft ze meestal ook niet zelf ergens heen te rijden.

Mensen om deel te nemen aan je cleanup

Hoe kan je meer mensen vinden om deel te nemen? Hier zijn enkele ideeën.

Gelijkdenkende organisaties aan boord krijgen

Je bent waarschijnlijk niet het eerste team dat een schoonmaakactie in je omgeving organiseert. De kans is groot dat er al bestaande organisaties zijn die je kunnen helpen om meer mensen te vinden voor World Cleanup Day. Misschien willen ze met je samenwerken. Zoek eens op over cleanups en schoonmaakacties in je omgeving; neem contact op met de meest dichtstbijzijnde JCI-afdeling (check jci.be) om te vragen hoe ze je kunnen helpen; neem contact op met je stadsbestuur.

Concentreer je in je communicatie op het ‘waarom’

Focus op het “waarom”. Inspireer mensen! Het gaat erom iets positiefs te doen voor de wereld en het bewustzijn te verhogen – niet alleen voor mensen die zich aansluiten, maar voor iedereen die erover leest in de media. Verwijs zeker ook naar de vorige wereldwijde succesvolle edities.

Maak gebruik van meerdere communicatiekanalen

Je kan gebruik maken van een aantal van de volgende kanalen om meer mensen aan je evenement te laten deelnemen:

 • Maak een Facebook-evenement aan en deel op Instagram, Tik-Tok, …
 • Vind mensen in je buurt met de app Hoplr.
 • Hang posters op (waar je dat mag). Je kan ze ophangen bij bakkerijen, bibliotheken, het stadhuis, jeugdorganisaties, … probeer te focussen op plaatsen waarvan je denkt dat mensen er komen die misschien wel zouden meedoen.
 • Laat andere mensen en lokale organisaties je evenement delen. Ze kunnen je Facebook-evenement delen, of posters ophangen, of een communicatiebericht sturen.
 • Neem contact op met de lokale pers. Het helpt om een paar maanden vooraf een try-out cleanup te organiseren, zodat je de aandacht kan wekken, want dan heb je foto’s en iets concreets om te sturen.

Je kan het logo van World Cleanup Day in hoge resolutie vinden via deze link.

Denk aan de veiligheid

Houd er rekening mee dat noch World Cleanup Day Belgium, noch de internationale WCD organisatie, verantwoordelijk kan worden gesteld voor de veiligheid van jouw cleanup event. Zorg er voor dat je zelf alle nodige maatregelen neemt. We raden aan om even met je stadsbestuur te praten over je plan. Zij zijn doorgaans erg behulpzaam!

Dat is de basis. Vergeet ook niet je actie te registreren bij een van onze partners! Dat is belangrijk zodat we weten hoeveel mensen hebben deelgenomen aan deze wereldwijde actie.

Denk ook nog even aan het volgende…

Maximaliseer de impact

Een team

Je zou op je eentje kunnen een opruimactie organiseren, maar alles is makkelijker en leuker als je het met anderen deelt! Probeer 2-4 gelijkgestemden te vinden als je er echt iets sterks van wilt maken.

Vertel de wereld wat je doet

De World Cleanup Day heeft grotendeels als doel om mensen te sensibiliseren. Het zou dan jammer zijn als je een fantastische schoonmaakactie organiseert, maar niemand ervan wist! Probeer dus zeker de lokale pers aan boord te krijgen. Vertel hen over je evenement, niet één keer, maar blijf hen er berichten over sturen. En natuurlijk, op de dag zelf, stuur hen foto’s en een verhaal over hoe succesvol het was! Je kan ook je evenement proberen vermeld te krijgen op een aantal lokale blogs etc. Enerzijds vooraf, maar dus ook achteraf. Het kan helpen om te verwijzen naar de succesvolle eerste wereldwijde editie in 2018. Zie worldcleanupday.org/about en verschillende nieuwsberichten op het web.

Doe een cleanup try-out

Ga met je eigen team en enkele vrienden ergens een cleanup uitproberen. Je zult wat ervaring opdoen en ook al wat foto’s hebben om naar de pers te sturen, op je Facebook evenement te posten, etc.

Maak het groots

Als je ambitieus bent en een goed team hebt, durf dan een compleet evenement rond je cleanup te ontwikkelen. Dit kan helpen om nog meer mensen aan te moedigen om deel te nemen aan je cleanup, en kan er geweldig uitzien in foto’s 😉 Zo kan je bijvoorbeeld een tafel, stand, vlag, … op de markt zetten (vraag de stad of je mag), om nog meer mensen aan te moedigen om mee te doen op de dag zelf. Je zou dat er zelfs de dag ervoor al kunnen opzetten. Misschien kan jij andere manieren bedenken om je evenement op te fleuren, zodat er nog meer mensen bij betrokken raken en/of er meer aandacht aan besteed wordt.

Denk er natuurlijk wel aan om je aan alle lokale maatregelen te houden. Voor grote acties kan het helpen om je actie op te splitsen en in elke groep een verantwoordelijke aan te wijzen.

Feestje!

Vier met de mensen die met je cleanup hebben meegedaan! Beloof bijvoorbeeld dat er wat te eten en/of drinken zal zijn. In de eenvoudigste vorm koopt iedereen gewoon zijn eigen drankje, dus het hoeft je niet eens iets te kosten, maar intussen krijgt je toch die extra motivatie. Of je kunt misschien wel iets gesponsord krijgen door de stad of door een lokale bar or brasserie. Of vier op een andere manier feest! Je hebt tenslotte iets geweldigs gedaan! 😉

Wat hebben wij van jou nodig?

En, overtuigd? Organiseer je ook een lokale cleanup? Fantastisch!! Er zijn maar twee dingen die wij je graag willen vragen, naast het organiseren van jouw geweldige cleanup:

Nog vragen?

Kijk eens op onze FAQ pagina, veel kans dat je vraag daar al tussen staat.